De beursgang van de Chinese internetreus Alibaba op 19 september dit jaar was de grootste ooit. Terugkijkend blijkt dit ook de piek van de markt te zijn geweest dit jaar.

Sinds een paar dagen gaat het hard achteruit op de beurs. De Amsterdamse AEX-Index verloor woensdag in één sessie liefst 3,5 procent van zijn waarde en donderdag staat er rond het middaguur opnieuw een min van ruim 2 procent op de borden.

Veel commentatoren wijzen op vrees voor stagnatie in de eurozone. Duitsland, de motor van de Europese economie, hapert. Tegelijk lijken beleidsmakers in Europa niet bereid tot rigoureus ingrijpen. De Europese Centrale Bank heeft beperkte mogelijkheden om de geldkraan verder open te zetten, zolang de centrale bank geen ‘vers geld’ in de economie mag pompen door het opkopen van staatsleningen.

En op het politieke front voelt de Duitse regering er niets voor om zijn sluitende begroting te laten varen door wat meer te investeren in infrastructuur,  in ieder geval zolang Frankrijk  de Brusselse drempel voor het maximale begrotingstekort van 3 procent met glans overschrijdt.

Internetpiek op de beurs met Alibaba

Maar gelet op het wereldwijde karakter van de beurscorrectie lijkt er meer te spelen. Door de ruime beschikbaarheid van goedkoop geld zijn rentestanden in de Verenigde Staten en Europa erg laag. Met sparen en beleggen in obligaties valt dus weinig te verdienen voor investeerders. Die zijn naarstig op zoek naar andere beleggingen die meer opleveren. En dat kan zeepbelachtige situaties opleveren, zo waarschuwde De Nederlandsche Bank onlangs.

Tekenend wat dit betreft is een observatie van analisten van Bank of America Merrill Lynch. Die merken in een rapport op dat de piek van de aandelenmarkt in de VS dit jaar lag op de dag van de beursgang van de Chinese internetreus Alibaba. Voor de brede S&P-500 index lag de piek zelfs 8 minuten na het moment dat de beursgang van Alibaba een feit was.

Alibaba is de grootste internetwinkel van China en groeit hard, maar kent stevige concurrentie in China en de vraag is of het bedrijf internationaal kan doorbreken. Toch lukte het topman Jack Ma in september om 25 miljard dollar op te halen bij beleggers, meer dan welk bedrijf dan ook bij een beursgang. En op de eerste handelsdag in New York schoot het aandeel Alibaba maar liefst 38 procent omhoog.

Beleggers hadden overigens gewaarschuwd kunnen zijn voor het 'piekgevoel' van Alibaba. Begin september schreef persbureau Bloomberg al  dat Jack Ma een bijzonder gevoel heeft voor timing. Hij bracht Alibaba eind 2007 namelijk al eens naar de beurs in Hongkong, een week nadat de plaatselijk Hang Seng Index de hoogste stand ooit had bereikt. De beursgang van Alibaba was toen ook een groot succes. Maar krap een jaar later met het uibreken van de kredietcrsis was de koers van het aandeel Alibaba ruimschoots gehalveerd.

Beursdip...en lichtpuntjes

In de huidige markt is de situatie een stuk minder dramatisch - vooralsnog dan. Sinds de beursgang van 19 september op Wall Street is het aandeel Alibaba vanaf een niveau van 93,89 dollar gedaald naar een slotstand van 85,60 dollar woensdag. Een min van een kleine negen procent. Wel staat het aandeel nog ruimschoots boven de introductiekoers van 68 dollar.

Kijk je naar de bredere markt dan geldt voor de Amsterdamse AEX-Index bijvoorbeeld dat die sinds de piek op 19 september, met een slotstand van 425,74 punten is gedaald naar een niveau ongeveer 370 punten donderdagmiddag. Dat is een min van ruim 12 procent.

Hamvraag is natuurlijk of het nog verder bergafwaarts gaat met de aandelenmarkt dit jaar. Naast alle redenen om somber te zijn over met name de eurozone, zijn er ook een paar lichtpuntjes.

- Olieprijzen dalen hard en dat is gunstig voor de energierekening van bedrijven en consumenten.

- De euro is sinds deze zomer fors in waarde gedaald. Omdat olie in dollars wordt ingekocht, dempt dit het effect van prijsdaling van olie voor afnemers in de eurozone. Maar voor exporteurs die buiten de eurozone hun spullen afzetten, is de goedkope euro wel goed nieuws.

- Rentes zijn laag. Voor huizenmarkten is dit een ondersteunende factor want hypotheekrentes zijn ook erg laag en dat maakt woonlasten beter behapbaar.

Lees ook

Eurocrisis 2.0? Rentes Zuid-Europa lopen weer op

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl